5 ASIAA JOTKA ON HYVÄ OTTAA HUOMIOON KUN LÄHDET JUNAMATKALLE KOIRAN KANSSA

Minulta kysytään usein eikö ole haastavaa matkustaa koiran kanssa?

Tuo kysymys sai minut viimeinkin tarttumaan toimeen ja tuomaan ajatuksiani esiin.

Ystäväni Ulla nimittäin on yli viisikymmenkiloinen vihikoira. Kuolaava, kuorsaava, jokaista ihmistä lähestyvä, ystävällinen hännänheiluttaja. Koko ei siis ole millään lailla kompakti olipa kyseessä auto, matkailuauto, linja-auto, juna taikka lentokone.

Junamatkalle koiran kanssa. Kuva Riikka-Lea

Jos en laske mukaan omaa autoamme niin yleisimmin matkalle menemme kuitenkin linja-autojen ja junien kyyditseminä. Linja-autojen penkkien välissä lattialla on juuri ja juuri tilaa tuon kokoiselle koiralle. Omat jalat saa toki roikotettua rennosti 😀 käytävän puolella.

Edellinen vihini Ave (elopaino 73kg) ei olisi moiseen tilaan mahtunutkaan mutta hänenkin kanssaan tuli kierrettyä Eurooppaa.

Koiran koko voi olla matkustamiseen vaikuttava tekijä. Helpompaa on istua junassa pienen koiran kanssa ja saada sille paikkakin.

Kertaakaan en ole matkaa silti jättänyt tekemättä koiran koon vuoksi.

Jos matkustan lentokoneella niin silloin Ullalle on tuttuja hoitopaikkoja. Mutta, jos olen pidempään pois matkaan niin, että koirakin tulee mukaan. Onhan se kuitenkin kiinteä osa laumaa.

Samat perustarpeet koirilla on matkoillakin riippumatta koosta. Ruoka, juoma, suoja. Eli samat asiat, kuin kotonakin.

MUISTILISTA JUNAMATKALLE KOIRAN KANSSA

Ensimmäinen asia saattaa kuulostaa itsestään selvältä jo muutamankin matkan tehneelle mutta ensimmäiselle matkalleni koiran kanssa aikoinaan jouduin etsimään tämänkin tiedon.

1. Paikkavaraus

Kaikissa junissa on varattu tilat lemmikeille. Pidemmälle matkalle kannattaa tehdä paikkavaraus.

Varsinkin ison koiran kanssa on hyvä varata ison lemmikin paikka. Siinä on reilusti tilaa isonkin koiran maata. Itse olen ollut äärimmäisen tyytyväinen VR–n ison lemmikin paikkoihin.

Paikkavaraus on helppo tehdä.

Junamatkalle koiran kanssa. Kuvakaappaus VR:n sivuilta

Varaus tehdään oman lipunostosi yhteydessä. Lippu on helppo ostaa esimerkiksi VR:n verkkokaupasta. Laitettuasi matkan lähtöaseman ja määränpään sekä kellonajan tulee näkyviin ehdotelma lipuista.

Valittuasi lipun tulee näkyviin suuri painike Jatka paikanvalintaan.

Alapuolelle listautuu erilaisia paikkoja: Istumapaikka, Iso lemmikkieläin, lemmikkipaikka, Vastakkainen ja pyörätuolipaikka.

Rastitat koiran koon mukaan esim. iso lemmikkipaikka, jolloin selain siirtää sinut junavaunun kuvaan, jossa näet vapaat paikat vihreällä.

Klikkaat valitsemaasi paikkaa ja lemmikkimaksu päivittyy automaattisesti hintaan. Kun olet maksanut ostoksesi, liput tulevat valitsemaasi palveluun esim. tekstiviestillä puhelimeesi.

HUOM: Tarkista, että myös lemmikkilippu tulee perille. Sitä kysytään junassa.

Lähijunissakin koiran saa kätevästi kuljetettua, kunhan menee lemmikkivaunuun. Vaunut ovat selkeästi merkitty koiran kuvalla. Kissat ja muut lemmikit tarvitsevat kuljetushäkin junamatkoille.

Koiran matka kaukojunissa maksaa 5€.

Lähijunissa koira matkustaa maksutta lemmikkivaunussa.

Tässä linkki VR-n sivuille https://www.vr.fi/cs/vr/fi/lemmikit_uusi

2. Syötä ja juota sekä vie koira tarpeilleen hyvissä ajoin ennen matkaa.

Ulla syö kaksi kertaa päivässä, aamuin illoin. Itse olen pitänyt nyrkkisääntönä vähintään tuntia ennen matkaa. Mieluummin enemmän. Aikainen aamu matka ei vain usein anna pelivaraa tälle ajallisesti. Noudata kuitenkin koirasi omaa ruokarytmiä.

Junamatkalle koiran kanssa. Kuva Riikka-Lea

Ruoka vatsassa rauhoittaa koiraa.

Myös lenkkeily rauhoittaa koiraa, kun ylimääräinen energia saadaan purettua pois.

Koiran matkapahoinvoinnista

Minulla ei ole koskaan ollut koiraa, joka kärsisi matkapahoinvoinnista. Joten, jos sinun koirasi kärsii siitä, niin suosittelen tekemään niiden ohjeiden mukaan, jotka olet saanut. Jos sinulla ei ole vielä tietoa koko asiasta, miten toimia, tässä muutamia linkkejä https://www.vetcare.fi/mita-avuksi-koiran-matkapahoinvointiin/ sekä https://evidensia.fi/hoitovinkit/koira-autossa-koiran-matkapahoinvointi/#koiran-matkapahoinvointi-pilaa-matkustamisen

Olemme opettaneet, jokaisen koiramme aikojen saatossa vähintään autoon jo pennusta. Mielellään myös julkiseen liikenteeseen. Tosin Ullan kanssa tein tämän aikuisena, koska Ulla tuli luokseni asumaan kolmevuotiaana.

On myös hyvä opettaa pentu paikkoihin, joissa on paljon väkeä.

Vaikka koira tulisi asumaan maalle ei koskaan tiedä miten elämä muuttuu tai mihin pitää matkustaa. Silloin on hyvä tietää, että koiran ei tarvitse stressata erilaista ympäristöä.

3. Koiran junamatkalle mukaan

  • Koiran oma peitto tai pyyhe. Jotain tutun hajuista.
  • Kuolapyyhe (ainakin viheille, todella tärkeä 😀).
  • Vesipullo ja kuppi, varsinkin lämpöisenä päivänä.
  • Makupaloja, jos käytät koirasi palkitsemiseen niitä.
  • Kakkapusseja

Pidä huolta siitä, että korjaat lemmikkisi jätökset niin ulkoa, kuin sisältäkin.

Kerran saavuttuamme Tampereen asemalle, Ulla päätti kakata keskelle asemaa. Siinä minä seisoin hetken naama punaisena ja ihmiset kohottelivat kulmiaan ja tuijottivat paheksuvasti.

Kohautin olkiani. Olin vienyt Ullan lenkille ennen matkaa mutta voiko kakka hätää käskyttää? Minulla oli luojan kiitos kakkapusseja ja ihmisten tuijotus vaihtui, kuin taikaiskusta.

Omalla käytöksellämme varmistamme jokainen sen, että tulevaisuudessakin karvaiset ystävämme voivat seurata meitä matkoillemme.

Tästä pääsemmekin seuraavaan asiaan.

4. Kanssamatkustajat

Pidä huolta, että koirasi ei hauku junassa. Mikään ei ole niin häiritsevää, kuin jatkuvasti haukkuva koira.

Minulla on koko elämäni ollut koiria. Minä pidän niistä. Jos se on minusta häiritsevää, mitä kokeekaan sellainen ihminen, joka haluaisi rauhallisen junamatkan, stressaavan työpäivänsä päätteeksi?

Kaikki eivät pidä koirista ja heillä on täysi oikeus omiin mieltymyksiinsä, niin kuin sinullakin omiisi. Toisille ihmisille koirapelko on suuri arkea kovasti haittaava tekijä. Siinä ei auta, vaikka kuinka sanoisi ” ei tämä mitään tee”.

Pidetään huolta, ettemme anna omien lemmikkiemme lisätä toisten pelkoa tai edes inhoa.

Koirille luontaista on haistelu ja joskus siitä seuraa tungettelu.

Ulla on siinä mestari. Hän vain puskee ihmisten luokse, ihan kiinni istumaan ja rupeaa vaatimaan, että ihminen rapsuttaa häntä täältä iäisyyteen.

Joudun jatkuvasti olemaan tarkkana tämän asian kanssa. Vaatteille kuolaava vihi, vaikka olisi kuinka ystävällinen, ei ole mukava.

Junamatkalle koiran kanssa Kuva Riikka-Lea

Ulla on tottunut matkailija, joten hän rentoutuu maaten junan lattialle. Ulla on oppinut, että juna on matkustamista varten ja leikit leikitään koirapuistoissa.

Useammin, kuin kerran Ulla on paikallaan kääntynyt seinään päin näyttäen halunsa olla rauhassa. Silti useammin, kuin kerran on joku päästänyt koiransa häiritsemään Ullan unta.

Muistetaan, että koirallakin on oikeus matkustaa rauhassa, kuten meillä ihmisilläkin.

5. Rauhoitu, rentoudu ja nauti.

Jos koira on kovin levoton hajuista ja ihmisten ohi kulkemisista. Tässä on helppo keino rauhoittaa koira.

Hengitä syvään aina vatsanpohjaan asti. Pitkiä rauhallisia hengenvetoja, kolme kappaletta. Tämä rentouttaa sinua ja koira vaistoaa sen heti.

Sitten haukottele.

Ihan leveästi. Anna tulla jopa ääni mukaan. Älä piittaa juuri nyt kanssamatkustajista.

Haukottelu on yksi koirien käyttämä rauhoittava signaali.

Käytän sitä monesti rauhoittaessani Ullaa, jos huomaan sen olevan epävarma tai levoton siitä mitä tapahtuu.

Meillä on monesti tapana inhimillistää koiraa ja ruveta puhumaan sille säälitellen, rapsutellen sitä samalla.

Tämä on oikeasti huono keino, joka vain vahvistaa koiran käsitystä kamalasta tilanteesta. Ja samalla huomaamattamme me palkitsemme sitä hermostuneisuudesta.

Ja sitähän me emme missään nimessä halua.

Kun koira on levollinen ja rauhassa voit osoittaa sille rapsuttelemalla huomiotasi. Vielä parempi on, jos silität pitkiä rauhallisia vetoja.

Koirat lukevat meitä ja ympäristöä koko ajan.

Lähtiessäsi itse rentoutuneena ja nauttien junamatkalle koirasi kanssa rauhoittuu nelijalkainen ystäväsikin.

Letkeitä matka kilometrejä

Toivottavat Riikka-Lea ja Ulla vihi.

Tästä artikkelistani löydät tietoa koiran kanssa junamatkailusta Euroopassa https://www.vapaudenasema.com/pod-smerkem-alla-smerkem-vuoren/

Jos pidit lukemastasi tai/ja koit sen tarpeelliseksi olisitko ystävällinen ja jakaisit artikkelin. Kiitos jo etukäteen 🙂

Avainsanat:

Vastaa