KANNA MUKANASI UNELMAA   (ÄLÄ TURHAA TAVARAA)

 ”Tiesin että minulla on paljon tavaraa mutta kun hän iloisesti nauroi ripsien taivuttimelleni ja muille tavaroille sain todella käsityksen kaiken turhuudesta.”

Kuukausi sitten loin viimeisen  silmäyksen Helsinkiin ja lausuin NÄKEMIIN SUOMI. Sulkeuduin koirahyttiin 50 kiloisen Ullan kanssa sekä kahden rinkan 75 litraisen sekä 45 litraisen, joka piti sisällään tietokone laukun ja muuta tekniikkaa. Tavarat painoivat ”tonnin”vaikka olin kotona moneen kertaan katsonut etten ota mitään turhaa mukaani. Olin myös punninnut laukut naapurilta lainaamaltani vaaalla ja saanut painoksi 18 kiloa joka oli minusta huippua koska siinä oli koko omaisuuteni.

Ei varastoa josta ehkä joskus palatessani kaivaisin esiin lempivillapaitani jota en voinut missään tapauksessa heittää pois tai ehkäpä sängyn asuntooni jonka jostain sitten saisin.

Luulin todella, että olin vain tottumaton kantamaan painavaa laukkua. Sitäkin mutta sen lisäksi en todella ymmärtänyt mitä tarvitsisin matkallani.
Jos tiedät olevasi 10 päivää matkalla on pakkaaminen hiukan helpompaa. Minun piti yrittää pähkäillä mitä tarvitsisin tilanteessa, kun minulla ei ollut suunnitelmaa minne menen taikka kauanko olen. Vain valtava halu lähteä ja samaan aika pelko sitä kohtaan. Olenko poissa viikon, vuosia vai  palaanko enää koskaan? Silloin on vaikea suhteuttaa asioita. Ainoa rajoite matkalleni oli etten suoraan lentäisi  Afrikkaan. Koiran kanssa kulkisin pitkin Äiti Maata.

Yritin etsiä netistä tietoa. Blogia, nettisivua, matkailu sivua ihan mitä vain tietoa jossa joku olisi jättänyt kaiken ja lähtenyt ja kertoisi mitä tarvitsee ottaa mukaan/huomioon. En löytänyt vaikka tiedän etten varmasti ole ainoa tämän asian tehnyt.
Löysin kyllä satoja lomalle lähtö blogeja. Löysin ihmisiä jotka kiertävät vuoden ja heillä on tarkat suunnitelmat minne mennä ja rahaa käytettävissä. Minulla ei ollut kumpaakaan. Ei edelleenkään ole, ainakaan sitä valuuttaa.
Kun kahteen rinkkaan lisätään vielä se että 50 kiloinen koira syö n 1,5kg lihaa päivässä ja itsekin tarvitsen ruokaa on selvää ,että joka päivä voit lisätä vähintään 3 kiloa tavaroiden painoon minne ikinä sitten kanteletkin niitä. Sekä tietenkin vesipullot 3litraa, jos etappi on pitkä ja päivä lämmin.

Itselleni rupesi olemaan valtava ongelma tuo tavaroiden kantelu. Ne painoivat niin sairaasti, että kuljin kumarassa. Normaalisti kävelen pitkiä lenkkejä Ullan kanssa yhtäkkiä huomasin, että,jos majapaikka oli kilometrin päässä asemalta halusin ottaa taksin. Matkatavaroiden kanssa menemisestä tuli kirous jota halusin vältellä. Ei täysiin busseihin, ei täysiin juniin, koska toinen rinkka oli niin painava että sen heittäminen hyllylle oli työlästä jopa raavaalle miehelle. Jos hyllyt olivat pieniä sain noloudekseni viedä aina neljän hengen paikan junassa. Kahta rinkkaa  ja isoa koiraa ei tungeta penkin alle. Usein matkassa oli vielä muovikassikin jossa ruokaa. Kuulin useammin kuin kerran, että tavarani ovat todella painavat. Sekä ihmettelyä kannanko kaikki yksin?

Opin siis etsimään majoituksen läheltä asemaa, jos suunnitelmana oli yöpyä vain yksi yö. Aina tämä ei silti onnistunut koska toukokuussa alkoi Euroopassa lomakausi ja haasteena rupesi olemaan  edullisen majoituksen löytäminen. Tai edes kohtuuhintaisen.
Ensimmäiset tavarat pudotin kyydistä  Kryštofovo Údolíssa noin kolme viikkoa lähdön jälkeen. Ne olivat t-paitoja ja toppeja koska olin käynyt ostamassa uusia. Mietin vielä villapaidankin dumppaamista mutta ajattelin sen silti olevan tarpeen koska oli vielä kylmiä öitä. En uskaltanut jättää muuta sinne. Olin ostanut myös farkut koska mietin tarvitsevani toiset pitkät housut joita käyttäisin töissä sekä flanellipaidan  joka on aidosti käytännöllinen maatilalla ja metsässäkin. Krystoffo udolissa valvoin pari yötä kiroillessani tulevaa matkaa. Kryštofovon juna-asema on 500 metrin korkeudessa ja sinne kipuaminen jo ilman tavaroita kävi haasteesta. Tiesin etten selviäisi sinne millään tavaroiden kanssa eikä kylässä ollut taksia tai saatavilla muutakaan kuljetusta. Jouduin siis ahtautumaan tavaroiden ja Ullan kanssa aamuruuhka linja-autoon ja se kammoksutti minua etukäteen jo pahasti.
Koska koko irtautuminen tutusta elämästä oli henkisesti muutenkin raskasta tuli matkan kuormittavuuteen mukaan jatkuva kiroilu painavien rinkkojen kanssa ja ärsytys siitä kuinka haastavaa matka olikaan.

Kun saavuin tänne JINDŘICHOVICE POD SMRKEMiin tuli asemalle minua vastaan farmin emäntä joka tokaisi aika pian, että sinulla on painavaa tavaraa paljon. Myönsin tosi asian. Muutaman päivän tutustuttuamme tajusin, että hän on nähnyt maailmaa. Onneksi tajusin kysyä onko hän reissannut rinkan kanssa ja hän oli. Seuraavaksi pyysinkin jo apua tavaramäärääni katselmukseen.
Hän suostui auttamaan minua.
Tiesin että minulla on paljon tavaraa mutta kun hän iloisesti nauroi ripsien taivuttimelleni ja muille tavaroille sain todella käsityksen kaiken turhuudesta. Hän sanoi, että pidä ne mitä olet tarvinnut täällä. Hän näytti vaatteet joita olin pitänyt jatkuvasti täällä ollessani. Yksi nätti mekko sai armoa koska oli niin nätti. Itse en ole vielä päättänyt lähteekö se mukaan.
Oli hyvä tajuta kuinka vähän oikeasti käytin vaatteita. ja mitä tavaroita aidosti käytin täällä. Jos et ole kuukauteen tarvinnut vaatetta et todella tule tarvitsemaan sitä jatkossakaan.
Kyselin miten pääsisin haluttuun tulokseen, että mukanani kulkisi vain välttämättömyys? Järkytyin kun Lamaya löi minulle 45 litraisen rinkan käteen ja sanoi, että kaikki teidän tavaranne on mahduttava tuohon. Päiväreppuun ainoastaan tietokoneesi, rahasi, passisi. maalaus välineesi ( minulla on paketti akryyli ja paketti öljyvärejä sekä muutamia pensseleitä) sekä vesipullo. Katsoin rinkkaa ja tavara määrää ja nauroin hervottomasti. Really?

Tuumasta toimeen. Ähelsin ja kiroilin ja luovuin ja pyörittelin. Minulla oli Leatherman ja muutama pikku ruuvari matkassa. Leatherman on oikeasti järkyttävän painava ja olin tuntenut tuon painon jatkuvasti. Lamaya kysi mitä teet sillä? ÖÖ? Jos sinulla olisi auto tai jotain ok mutta sinulla ei ole. Hankkiudu eroon. Entäpä taskulamppu? Hmm jos vaikka… Sinulla on otsalamppu ja niin me jatkoimme ja jatkoimme kunnes kaikki oli käyty läpi. Hei hei toiset sakset. Lamaya huomautti, että ensiapulaukusta löytyy sellaiset kuten teippiäkin. Sinulla on myös hyvä Suomalainen puukko.

Turhaa kuormaa

Sähköhammasharja on ihan hyvä mutta painaa joten jätän sen taakseni ilolla.Huomioliivin painokin tuli yllätyksenä. Ullan liivi on ihan kevyt kuin ilmaa mutta minun todella tuntui painavalta. Ja siinä vaiheessa, kun huomioliivi tuntuu painavalta olet oikeasti hyvässä pisteessä arvioimassa mitä OIKEASTI tarvitset.Meikkejä iso pino joista käytän harvoin vain ripsiväriä. Säästin vain ripsivärin ja huulipunan sekä luomiväripaletin sekä kajalin muille sanoin haikean iloisena näkemiin.
Patterit, teräskahvikannu ( jolla oli tosin ollut käyttöä eräässä hostellissa jossa ei ollut keittoastioita tein sillä nuudeleita)  iso läjä vaatteita, kamera jonka otin mukaani kotoa ja tiesin jo silloin etten käytä sitä näin on käynytkin. Lumian puhelin., niskatyyny, se villapaita, Ullan pallo,3 kuulokkeet, paistinlasta, särkylääkkeet. Minulla oli niitä myös kotona kaappi pullollaan ja en koskaan käytä niitä.  Ikivanha rinkkani joka painaa yksinään jo usean kilon vaikka onkin hyvä useine taskuineen sekä erillisine ylä ja alaosineen.

Koko iltapäivän ja illan pakkasin ja mietin mistä luovun. Jossain kohti sanoin Lamayalle. että en tule ikinä onnistumaan, 45 litraa on niin vähän ja olen huono pakkaamaan. Hän vain sanoi, että se on hyvä haaste. Muuta yllykettä en tarvinnut. Lopulta tähtien jo loistaessa taivalla tein sen. Sain kaikki mahtumaan sinne rinkkaan ja päiväreppuun kaikki tavarat sekä Ullan kuolapyyhkeet ja silti jäi vielä tilaa tuohon päiväreppuun.
Crocsit vievät ison tilan rinkasta mutta raahaamani mustekalat tulevat vihdoin olemaan käytössä. Katkaisin ohkaisen kiristys narun rinkasta ja sommittelimme mustekalat ulkopuolelle sekä pari koukkua joihin voin ripustaa vaikka Ullan kuolapyyhkeen jotta se on helposti saatavilla. Crocsitkin saan pistettyä niihin joten tilaa vapautuu laukusta kunnes löydän sopivat ja hyvät litteät sandaalit.

 

Ilo repesi kattoon, kun heitn mitättömän pienen rinkan selkääni ja toisen eteeni. Tuntui kuin olisn kävellyt ilman mitään painoja. Nauroin ja tepastelin ympäri pihaa ja kiittelin Lamayaa. Seuraavaan yönä näin unen, että levitin eteeni kartan siinä oli kolme mannerta ja suunnittelin reittiä.
Tiedättekö mikä henkinen kuorma vapautui, kun pääsin eroon ylimääräisestä tavarasta? Tunne on mahtava ja iloinen. En malta odottaa perjantaista junamatkaa Puolan puolelle missä on seuraava workaway paikkani. Voin tarvittaessa juosta, voin kävellä voin jopa liftata nuo kassit selässäni. Todellinen riemu ja matkustamisen vapaus koittaa nyt. Se on niin suuri ja arvokas lahja etten voi sanoin sitä kuvailla.

Ja kyllä tämä seuraava resepti tepsii myös kotona odottaviin tavaravuoriin.

EI SE MITÄ KUVITTELET TARVITSEVASI VAAN SE MITÄ TODELLA TARVITSET.

Kanna mukanasi unelmaa älä turhaa tavaraa.

Listaan tähän mitä aion itse toistaiseksi kantaa :

VAATTEET
-Villatakki
-4 t-paitaa
-1 t-paita yöpaitana
-alusvaatteita
-sukkia
-2 rintaliivit
-villasukat
-pörrösukat (käytän öisin) Villasukilla ehkä pärjäisi mutta käytän niitä muuallakin ja eräänä päivänä unohdin ne katolle rankkasateeseen. Meni kolme päivää kun ne kuivuivat, joten oli hyvä olla toiset yösukat)
-farkut
-Jack Wolfskinin ulkoiluhousut
-Hangvagit +mehiläisvaha kengille
-Crocksit
-flanelli pusero
-siisi toinen kaulus pusero
-hame
-legginssit
-kerrasto joka siirtää hien pois iholta
-3 pitkähihaista ( vuoristossa yöt ovat kylmiä ja on ollut jopa päiviä että olen tarvinnut työskennellessä pitkähihaisen).
-neuletoppi jolla saa vaihtelua paitoihin
-kaulahuivi
-villapipo
-kevytpipo
-tuubi
-huivi
-sadehousut
-Raiskin sadetakki käy myös takkina
-kaunis mekko

RUOKAILU
-lautas pakki jossa kokoontaitettava muki
-Teetä
-nuudeleita paketti
-italian pata paketti
-lusikka haarukka veitsi yhdistelmä
-teesihti
-puukko
-vesipullo

TEKNIIKKA
-puhelin+laturi+kuulokkeet
-tietokone+ laturi hiiri
-muistikkuja
-Otsalamppu
-Patterit
-Varapuhelin sekä laturi ( kevyt nokialainen jossa akku riittää 7 päivää)

TAVAROITA
-ensiapulaukku
-wc-paperi rulla
-pari korua
-runokirja (johon siis kirjoitan runoja)
-muistikirja
-kyniä
-maalit+sudit
-pari tärkeää paperia
-mikrokuitu pyyheliina
-istuinalusta ( me ulkoilemme paljon metsässä)
-kynsi sakset
-pinsetit
-hammasharja + tahna
-pesupähkinöitä vaatteille
-keuhkolääkkeet
-kookosrasva ( käy yhtä hyvin iholle kuin ruokailuun)
-suola (Hyvä ihon kuorintaa ja pesuun kuten keitoonkin)
-shampoo
-hoitoaine
-antiprepsirantti (loistava säästää vaatteita pesemiseltä)
-hajuvesi
-vanupuikkoja

TÄRKEÄT DOKUMENTIT
-passini
-koiran passi voimassaolevine rokotusmerkintöineen
-omistajatodistus

KOIRALLE
-koiran kynsisakset
-korvienpuhdistusainetta
-fleksi
-kuonopanta
-talutushihna
-kuonokoppa ( pakollinen junissa)
-kokoontaitettava ruoka/vesikuppi et tarvitse kahta kuppia koska koira ei syö ja juo samaan aikaan ainakaan Ulla
-3 kuolapyyhettä
-mikrokuitu pyyheliina
-heijastinliivi
-makuapaloja
-3 annosta ruokaa eli 1,5 päivän annokset
-kakkapusseja, monessa Euroopan kaupungissa saatavilla.
Ota huomioon, että monessa kaupungissa tulee mittavat sakot, jos jätät jätökset keräämättä.
Huomaa myös, että toisissa kaupungeissa voidaan koira velvoittaa käyttämään kuonokoppaa julkisilla paikoilla
Suosittelen tutustumaan säädöksiin ennen maahan menoa.
Kakkapussit ovat meillä toimineet ihan tavaroiden suojanakin kuten korvanpuhdistus aineen, kookosravan, sekä kätevinä roskapusseina myös ja onpa niihin tungettu litimärkä kuolapyyhekin odottamaan hotellihuoneeseen pääsyä ja kuivattamista.

 

Avainsanat:

Vastaa