KIITOLLISUUS LAAJENTAA

Mitä kiitos on? Onko se käyttäytymissääntö ilman syvempää pohjaa vai onko se jotain, jolla on oikeasti merkitystä hyvinvoinnillesi? Oletko koskaan pysähtynyt miettimään millainen olo sinulle tulee sanasta kiitos ?

Millaisissa tilanteissa käytät sitä? Kiitätkö itseäsi? Siitä, että annoit itsellesi aikaa? Ehkäpä hyvin suoritetusta työstä? Kiitätkö kaupan kassalla? Lääkärissä? Linja-autossa ? Höystätkö sen hymyllä vai onko se vain sinne päin kiireesti heitetty sana, jonka mutiset suupielestäsi ajatustesi ollessa jo muualla.

Millainen olo vastapuolelle sanasta tulee? Hymyileekö hän? Katsooko sinua silmiin?

Kun olemme kanssakäymisessä toistemme kanssa sana kiitos liitetään kontaktiin, joka on ei vahingoittavaa toimintaa. Hetkeksi pieni sana yhdistää meidät rakkaudellisesti ja hyväksyvästi. Se siis huomioi tapahtuman ja kertoo, että olen huomannut huomaavaisen tekosi. Sana kiitos on vastaus huomionosoitukseen.

Olen ottanut pyrkimyksekseni todella huomioida toisen ihmisen, kun kiitän häntä. Olla täysin läsnä siinä hetkessä vaikka se olisi pikainen toimitus kassalla. Itsellenikin tulee parempi olo, kun oikeasti huomaan mitä hyvää ympärilläni tapahtuu. Pikkuhiljaa tuon harjoituksen myötä sana on kasvanut merkitykseltään yhtä suureksi, kuin rakastan sinua tai anteeksi.

Ne eivät ole enää vain sanoja vaan niillä liikutetaan maailmoja ja energiaa. Ne ovat rakkauden tekoja. 

Olen opetellut, jopa kiittämään laskuista. Voin sanoa, että se ei ole ollut helppo harjoitus. Se liittyy voimakkaasti negatiiviseen aikaan jolloin kaikki elämässäni oli kaaosta ja kirjeen avaaminen tarkoitti järestään huonoja uutisia. Huomasin toimivani pelokkaalla tavalla aina, kun näin kirjeen. Pelko oli iskostunut minuun niin syvälle, että koko kehoni jännittyi aina kirjeiden tipahdellessa postiluukuusta. Oli pakko muuttaa tuo asia, joka vei turhaan energiaani.

Kiitos tuli avukseni tässäkin mielenmallin muokkaamis harjoituksessa.

Mietin miksi maksan laskuja? Miksi ne putoavat postiluukustani? Olen saanut niitä vastaan hyödykkeen, joka on tavalla tai toisella ollut merkittävä elämässäni. Se ei siis ollutkaan paha asia. Tarvitsin sähköä paistaakseni sunnuntai aamuisin pannukakkuja, puhelimella sain yhteyden ystäviini ja ilman nettiä en voisi kirjoittaa teille. Nämä kaikki asiat ovat elämääni rikastuttavia tekoja. Kiitos siis siitä, että saan maksaa sähkölaskun. 

Minulla on tapana kiittää yläkertaa, kun jotain ihmeellistä tapahtuu. Ja sitä tuntuu tapahtuvan usein. Pelkästään tänään olen liittänyt käteni yhteen kymmenen kertaa kiittääkseni. Ja tänään on ollut suhteellisen tuskaisa päivä.

Kiitän myös aina itseäni tehtyäni harjoituksen. Tehtyäni työni, taikka ruokaa itselleni. Kiitän itseäni, että muutin elämäni ja jaksan kulkea valitsemallani tiellä edelleen. Kiitos tarkoittaa myös, etten pidä asioita itsestäänselvyyksinä. Se syventää kokemusta lahjaksi saadusta elämästä. Se auttaa minua arvostamaan niin omia, kuin muidenkin pyrkimyksiä paremman elämän puolesta

Kun pysähdyn katsomaan jotain kaunista, se saa minussa aikaan kiitollisuuden reaktion. Se leviää sydämeen, veri syöksyy liikkeelle voimakkaammin, se laajentaa keuhkoni, suoristun, hengitän ihastuneena syvempään, se kutittaa suupieliä nostaen hymyn huulille. Silloin nousee aina mieleeni Kiitos, että saan elää juuri nyt.

Kiitos tästä kauneudesta, joka ympäröi minua. Hetken ei tarvitse olla suuri. Hämähäkki kävelemässä lumihangella, ties minne hänellä oli matka. Auringon säteen siivilöityminen kuusen oksien lävitse. Jääkaappi kylmä vesi janoon. Kanelikahvin tuoksu aamulla. Hassun nelijalkaisen ystäväni lumiloikat. Tuokio metsälammella.

Juuri noina hetkinä tapahtuu yhdistyminen ykseyteen. Sinä valtavana hetkenä, kun sanot Kiitos. Sinä laajenet. Koko kehosi ottaa happea sisään eri tavalla. Hymysi kirkastaa koko olemuksesi yltäen sydämeesi asti. Juuri silloin sinä olet yhtä kaikkeuden kanssa. Harmoniassa. Osa suurta kokonaisuutta. Olet kosketuksissa sielusi puhtauteen ja sydämesi hyvyyteen.

Sitä ei tunne hetkinä jolloin on vihan tai pelon riivaama silloin sinä supistut hyvin pieneksi. Siksi viha ja pelko vievät kykymme toimia meitä aidosti hyödyttävästi.

On eri asia tehdä ratkaisuja rakkauden ja kiitollisuuden tilasta käsin silloin näet kaikki ovet, jotka ovat todellisuudessa auki sinulle.

Kiitollisuus on mahdollisuus nähdä laajemmin.

On ollut haastavaa opetella kiitollisuutta, kun on nenä kipeänä kontannut koko elämänsä. Tie on ollut pitkä ja kivinen. Silti se on kannattanut. Se on nopeuttanut masennuksista ja pelkotiloista toipumista. Se on tuonut elämään uuden näkökulman laajentaen kauneutta, hyvyyttä ja ymmärrystä. Se on eheyttänyt arpeutunutta mieltäni syvästi.

Ei ole kyse siitä, että muuttuisimme vaaleanpunaisten lasien läpi kaikkea katseleviksi hömelöiksi. Vaan pysyisimme realistisina ihmisinä, jotka osaavat omaa mieltään hallitsemalla auttaa itseään mustien päivien yli. Ja siinä ohessa myös kanssakulkijoita.

Harjoitus, jolla aloitin on todella helppo.

Päätin, etten nouse aamuisin ylös sängystä ennen kuin keksin yhden asian, josta voin olla kiitollinen. Vain yksi. Joka ikinen aamu. Helppoa.

Harjoituksen edetessä kiitoksen aiheita tulvii mieleesi. Asian ei tarvitse olla mitään suurta.

Olen usein kiitollinen lämpimästä peitostani tai joskus peitosta ylipäätään. Nukuin pitkään lattialla, joten sänky herättää kiitollisuuteni. Kun nukuin patjalla lattialla olin kiitollinen lämpimästä paikasta missä olla. Aamupuurosta. Omenasta. Ihanasta aamusta. Ystävästä.

Pikkuhiljaa opit huomioimaan kiitollisuuden aiheita pitkin päivää. Ja, kun kiinnität huomiota hyviin asioihin negatiiviset asiat eivät vie kaikkia voimavarojasi. Kun mielesi voi hyvin voi kehosikin hyvin. Kiitos on siis kaikkien muiden hyveiden lisäksi terveyttäsi edistävä sana. 

Kiitos kun luit 🙂

Kauneinta Valoa päivääsi <3

4 kommenttia artikkeliin “KIITOLLISUUS LAAJENTAA”

  1. No huh ja vau. Aivan loistava kirjoitus ja jaksoin lukea kerralla alusta loppuun. Tätä kirjoitusta tulen lukemaan niin että se jää ytimeeni. Kiitos. Paljon kiitos.

Vastaa