MEDITAATIO HELPPO TAPA ELÄÄ HUOMATTAVASTI TERVEEMMIN?

Mikään hetki ei koskaan toistu täydellisen samanlaisena. Hajut, tunteet energian väreily, ihmiset, tapahtumat, pienet liikkeet. Siirtyessämme hetkestä toiseen me jätämme taaksemme ison kasan elämää. Haluatko sinä jättää taaksesi kasan avaamattomia ovia ja elämättömän elämän hujauksen?

Mieli, joka hallitsee niin, että elämä vilahtaa ohi huomaamatta. Kertoo miljoonia tarinoita mutta ei osaa olla hetkessä. Ei nauttia siitä. Ei huomaa elämän kulkua. Huomaa vain menneen tai huolien suon. En halua kokea elämääni sellaisena, siksi minä olen valinnut meditaation työkaluksi mieleni hallintaan. Haluan olla oman elämäni kapteeni en mitätön nappula mieleni höpöhöpö pelissä.

Sana meditaatio; suurien mielikuvien luoja ja väärinymmärryksen ja vähättelyn sekä pelkojen symboli. Itselläni se toi alkuun mielikuvan lootusasennossa istuvasta budhasta, joka näytti hyvin rauhalliselta. Asento oli mielestäni tärkeä. Harjoittelin niin sitä, kuin itse meditaatiotakin eri paikoissa ja eri tekniikoilla. Kuuntelin tuhansia meditaatio nauhoitteita mutta vasta reikin myötä rupesin ymmärtämään meditaation syvemmän olemuksen ja pääsin aidosti kiinnin siihen mitä se parhaimmillaan on.

Läsnäoloa hetkessä ja elämän hyväksymistä juuri sellaisena, kuin se juuri nyt on yrittämättä muuttaa siinä mitään.

ASENTO ja ALOITTELIJAN HUOLET

En käytä enää nauhoitteita muuhun, kuin rentoutumiseen. Elämä itse luo äänet kuten haluaa. Minä hyväksyn ne kaikki yrittämättä vaientaa niitä mitenkään. Koirani kuorsaus, naapurin tuolinjalan kolahdus, maanviljelijän traktorin jytinä, lintujen laulu, pakoputken pamahdus.

Asennolta en vaadi enää muuta, kuin rentoa ryhdikkyyttä, yleensä tuolissa istuen. Risti istunta on mieluinen, jos teen meditaatiota sängyllä sängynpäätyyn nojaten. Silloin saan istuinluuni ja alaselkäni hyvään asentoon. Pitkään meditoin myös lattialla tyynyn päällä risti istunnassa.

Etsi itsellesi hyvä ja mieluinen asento. Ei ole tarkoitus, että jäsenesi puutuvat ja kipeytyvät. Se johtaa vain kielteiseen kokemukseen harjoituksesta. Laita kätesi rennosti reisien päälle. Peukalo koskettamaan kevysti etusormea (Mudra). Itselläni peukalo koskettaa kevyesti etusormen kylkeä. Alaspäin vetämällä hengitykseni hidastuu ja syventyy. On paljon ohjeita miten tehdä kaikki oikein ja alkuun suosittelen katsomaan niitä mutta tärkeintä aina on löytää oma luonteva tapasi tehdä. Silloin sinulla säilyy mielekkyys tekemiseen.

Maciejowiec, Puola by Riikka-Lea

Kaikenlainen tikkusuorana väkisin pysytteleminen ei juurikaan rentouta kehoa eikä mieltäkään. Se tuo tunteen väkisin yrittämisestä. Meditaatio ei ole asentoa ja ulkoisia puitteita vaan sisäistä rauhaa ja suurta hyväksyntää. Hiljaista todistamista ilman mielikuvien rakentelua.

Olin turhautunut monet kerrat, kun en saanut mieltäni hiljenemään. En pystynyt pitämään mielikuvia yllä pitkään. Mieleni vaelteli ja keksi aina uutta tarinaa kerrottavaksi. Mitä hiljaisempaa oli sitä enemmän mieleni huusi. Pitkiä jaksoja jatkoin harjoittaa päivittäistä meditaatiota sitten aina jossain kohtaa se hiljaa hiipui. Tietenkin, koinhan koko ajan epäonnistuvani koska mieleni ei hiljentynyt.

OLE TODISTAJA ÄLÄ TEKIJÄ

Meditaatiossa ei ole kyse mielen hiljentämisestä. Sinä hyväksyt ajatukset mutta et anna mielesi viedä sinua pois kokemisen ja olemisen tilasta. Sinä vain huomaat kaiken ja annat sitten ajatusten jatkaa matkaa. Jos mielesi lähtee mukaan ajatussikermään palautat mielesi lempeästi vain katselemaan ei toimimaan.

Meditaatio on ei tekemistä. Ei pyrkimystä. Meditaatio on läsnäoloa ja läsnäolossa voit kohdata syvemmän itsesi. Ei ole haitaksi, jos meditaatiossa nukahtaa. Se on jopa luontevaa, kun silmämme sulkeutuvat, aivot saavat siitä viestin, että on nukkumaanmenoaika. Älä ole ankara itsellesi. Ole lempeä, kuin tuuli.

Reiki on opettanut minulle keskitien merkityksen. Se vie minua pois kaikenlaisesta ylisuorittamisesta ja tuo takaisin siihen mikä on oikeasti arvokasta. Itseni ja harjoitusteni arvostaminen ja hyväksyminen sellaisena, kuin se on juuri tässä hetkessä. Reiki on hyväksyvä myötätuntoinen rakkaus itse.

MEDITAATION TERVEYSHYÖTYJÄ

On suunnattomasti tieteellistäkin näyttöä meditoinnin terveysvaikutuksista. Kun stressitaso laskee se vaikuttaa sympaattiseen hermostoon ja sydämen hyvinvointiin. Muisti paranee. Meditointi parantaa aivojen toimintaa. Listaan alle muutamia, jotka olen myös itse todentanut.

 • Läsnäolo lisääntyy
 • Keho ja mieli rentoutuvat ja rauhoittuvat
 • Egon erillisyys vähenee
 • Ykseyden tunne kasvaa
 • Jaksan uskoa selviämiseeni vaikeistakin tilanteista, vaikka se näyttäisi kuinka epätodennäköiseltä muuten.
 •  Meditointi laskee stressistasoani, joka edistää vastuskykyäni (en ole yli 5 vuoteen sairastanut flunssaa) Koen tämän liittyvän niin reikiin, kuin meditaatioonkin sekä terveellisimpiin elintapoihini.
 • Verenpaineeni laskee
 • Parantaa sydämen kuntoa
 •  Luovuuteni lisääntyy
 • Rauhoitun, jolloin ajatus kulkee kirkkaammin ja päivän työt saavat uudenlaisen pohjan.
 • Ahdistavat ajatukset vähenevät ja positiiviset ajatukset ottavat tilaa.
 • Ajattelukykyni paranee
 • Muistini on parantunut huomattavasti
 • Tietoisuus lisääntyy
 • Unettomuuteni on vähentynyt
 • Parantaa kivunsietokykyä
 • Parantaa huomattavasti elämänlaatua

Sain apua piikkikammooni sekä hammaslääkäri kammoon näin: Ennen hammaslääkärin tuoliin tai laboratorioon menemistä istuudu vähintään 15 minuuttia ennen odotushuoneeseen. Syvä hengitä ja pistä peukalo kevyesti etusormen toisen nivelen eteen. Kuulokkeista virtaamaan meditatiivista musiikkia. Kun keho ja mieli on rentoutunut ei mikään tunnu kestämättömän pahalta.

Maciejowiec, Puola by Riikka-Lea

Pikkuhiljaa meditaatio kokoaa ihmisen ehjäksi päästessämme lähelle ydinolemustamme

Kuten kaikessa asioiden sisäistämisessä tai oppimisessa niin tässäkin olen toistojen vuoksi harjaantunut. Tämän voin luvata sinullekin mutta vasta toistaessasi asioita säännöllisesti. 10 minuuttia on hyvä aika aloittaa ja pysyä siinä pitkäänkin. Meillä on koko elämä aikaa tehdä hyviä asioita itsellemme. Pikkuhiljaa huomaat kuinka aika lisääntyy. Muistan ensimmäisen 40 minuuttiseni. Olin hämmentynyt. Nykyään en edes halua olla vain 10 minuuttia meditaatiossa siitä tulee niin hyvä olo.

Läsnäolo on elämän tärkein elementti. Meditaatio kehittää tätä taitoa. Pohdin muutama viikko sitten mten en pysty rauhoittumaan meditaatioon, kun aivoni huutavat koko ajan kuinka kiire minulla on ja kuinka paljon tekemättömiä töitä. En anatanut periksi tuolle tunteelle vaan sitten istuin siinä vähintään viisitoista minuuttia. Mieleni juoksi mutta minä istuin, hengitin ja tein harjoitukseni. Juuri silloinhan sitä edistyy kun tilanne on haastava.

Kun olo on kiireetön ja virtaava voin tuntea hengitykseni menevän vatsaani asti ja silloin tunnen voiman ja rentouden. Päivä ei vilahda ohi huomaamatta. Minulla on aikaa ja halua nauttia elämästä.

Elämä avautuu ollessasi läsnä tässä hetkessä. Kun olet täydellisesti läsnä tuntuu kuin näkisit elämän ensimmäistä kertaa. Värit näyttäytyvät kauniina, erotat vihreästä yhtäkkiä tuhansia sävyjä. Taivas salpaa henkesi ja linnut näyttävät upeilta. Täydellisessä läsnäolossa ruokasi saa kaikki maut ja makujen vivahteet nousevat kielellesi.

Elämä on sinfonia ei kakofonia.

Kauneinta valoa päivääsi <3

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa