MIKSI ON TÄRKEÄÄ OPPIA RAKASTAMAAN ITSEÄÄN?

Mieheni istui tietokoneella. Menin hänen taakseen näyttämän jotain ja sanoin katso kulta. Hän kääntyi, nousi ylös ja heitti minut selälleni olohuoneen pöytää päin. Selkäni paukahti pöydän kulmaan niin, että hengitykseni salpautui. Makasin maassa järkyttyneenä. Yritin haukkoa happea. Mietin, että halvaannuin. Kipu oli lamauttanut minut. Jossain kohti sain itseni pyöräytettyä kontilleni. Hän oli kääntynyt tyynesti katsomaan tietokonetta. Konttasin itkien hänen luokseen. Hän iski minua nyrkillä.

Vuosia myöhemmin, kun tarkastelin tuota tilannetta näin siinä jotain todella rumaa. Minä konttasin itkien hakemaan lisää. Niin syvä oli itseinhoni. En ollut oikeastaan koskaaan pysähtynyt miettimään miksi antauduin noihin sairaisiin suhteisiin yhä uudelleen. Kun lähdin purkamaan lapsuuteni traumat kohtasin, jokaisen noista tapahtumista. Tuo oli yksi pysäyttävimmistä sekä opettavaisimmista hetkistä elämässäni.

Ei katsoa sitä mitä, joku teki minulle vaan mitä minä tein itselleni.

Ei siis ole syytä tarkastella muiden käytöstä vaan oikeasti etsiä sisältään se tieto miksi käyttäydymme itseämme halventavasti.

Voimme kuluttaa koko elämämme katkeruudessa ja vihassa tai voimme kääntää vaikeutemme voitoiksi niin kliseistä kuin tuo onkin. Kyse on helposta valinnasta.

Mitä haluan elämääni? Ja sen jälkeen pyrkiä sitä kohti. Jos haluat olla huonossa työpaikassasi, jää siihen. Älä silloin tuhlaa aikaasi valittamlla huonosta pomostasi, huonoista työolosuhteistasi, hunosta palkastasi. Jos haluat kuulla äidiltäsi kuinka huono olet lasten kanssa soita hänelle jatkuvasti, ole yhteydessä, mene kahville. Jos haluat kuulla ystävältäsi kuinka huono olet miessuhteissasi ja kuinka et pysty tekemään mitään koska olet rahaton, kuuntele pitäen hänestä kiinni kaksin käsin. Jos haluat nyrkkiä jää ottamaan sitä vastaan.

Jos haluat muuttaa elämäsi. Valitse toisin.

Peloissamme kohdata aito itsemme haemme syyllisiä huonoon oloomme ulkopuoleltamme. Onhan helpompi vihata maailmaa, kuin katsoa peiliin ja miettiä kuinka voisin itse parantaa elämäni.
Kaikki nämä ovat helppoja valintoja. Sillä muutos lähtee aina itsestä. Ei koskaan toisesta.

Ihmiset tuhlaavat yllättävän paljon aikaansa selittelemällä miksi en voi. Kunpa he käyttäisivät saman ajan itsensä rohkaisuun ja selittämiseen miksi minä voin. Lauseissa itsessään on jo mahtava voima saada muutos aikaiseksi, suuntaan taikka toiseen. Valinta on jälleen sinulla.

Ensimmäinen askel on tiedostaminen. Kysy itseltäsi miksi et voi kävellä ulos moisesta suhteesta? Miksi sinä olet siellä vielä. Älä syytä olosuhteitasi. Kävele vain peilin eteen, katso itseäsi ja kysy:

Miksi minä vihaan itseäni niin paljon?

Itse tajusin, että itsevihani syntyi heikosta itsetunnostani. Vaikka minua oli lapsuudessani vahingoitettu pahasti jatkoin itse aikuisena tuota työtä, jonka vanhempani, koulutoverini, miessuhteeni olivat panneet alulle. Minä olin muuttunut itseni rankaisijaksi. Minä en halunnut suoda itselleni mitään parempaa, koska olin päättänyt olevani arvoton.

Puhuin itselleni rumasti ja ajattelin itsestäni pelkkiä negatiivisia asioita löytämättä itsestäni mitään kaunista. Valitsin olla uskomatta muita, kun he kertoivat minun olevan jossain hyvä. Kiitokset saivat minut ärsyyntymään. Olin aina äänekkäästi mollaamassa itseäni tai elämääni.

Heikko itsetunto syntyy siitä, ettei ihminen tunne itseään ollenkaan.

Hän on keskittynyt elämässään pelkkien negatiivisten asioiden tuijottamiseen. Hän ei ole tutkinut omia voimavarojaan, ei ole tehnyt listaa hyvistä ja huonoista puolistaan. Ei ole uskaltautunut kysymään ystäviltään miten nämä näkevät hänet. Surullisinta kaikesta hän on valinnut olla uskomatta kuulemiaan hyviä asioita.

Joka ikinen on hyvä jossain. Et ehkä ole huomannut missä olet hyvä. Se on aivan eri asia, kuin se, ettet olisi missään hyvä. Kun etsit ja löydät nuo ominaisuudet tulet huomaamattasi tutustuneesi itsesi muihinkin puoliin. Kun huomaat hyvät puolesi sinulla on myös ymmärrystä varjo puolillesi. Kukaan ihminen ei ole vain, jotain yhtä ominaisuutta. Meissä on lukemattomia eri puolia. Eri vahvuuksia, eri värejä. Eri aikakausina käytämme eri osaa voimistamme.

Kun minä lopulta tajusin, ettei mikään pimeiden voimien Lady Antifortuna ollut syössyt päälleni kaikkea epäonnea vaan olin ihan itse tehnyt sen omilla valinnoillani. Se oli järkyttävä oivallus mutta se oli myös todella vapauttavaa. Silloin tajusin, että minulla on kaikki tarvittava voima muuttaa oma elämäni. Muuttaa se miten itse näin itseni. Luopua itsevihastani ja itseni alentamisesta. Mikä tärkeintä lakata suostumasta itseäni halventaviin suhteisiin.

Elämämme tärkein asia on oppia rakastamaan itseämme. Silloin lakkaamme vahingoittamasta itseämme. Kun lakkaamme vahingoittamasta itseämme opimme askel askeleeta kuinka uskomattoman arvokkaita ja kauniita me olemme. Kuinka tarpeellisia olemmekaan itsellemme. Kun olemme tarpeellisia itsellemme ymmärrämme, että olemme sitä myös muille. Ilman, että meidän täytyisi antaa kohdella itseämme huonosti.

Löytäessäsi oman voimasi olet löytänyt keinon muuttaa elämääsi.

Kauneinta valoa Päivääsi <3
Vastaa