SELKIEN LINNUNSUON KALAKUOLEMAT TUOVAT TOIVON PAREMMASTA HUOMISESTA

Löysin Selkien Linnunsuolle vahingossa keväällä muutettuani tänne. Kuten niin moneen muuhunkin paikkaan. Ajelu selvittää ajatuksiani ja on suuri osa tutkimusmatkailija sieluani.

Opastaululta poimittua: ”Selkien Linnunsuo on selkieläisen Osuuskunta Lumimuutoksen omistama pääosin suojeltu Suomi 100 -luonnon suojelualue. Se on Itä-Suomen merkittävimpiä lintukosteikkoja ja perustettu 2012-2013 torjumaan happamien vesien pääsyä alapuoliseen Jukajokeen. Vuonna 2017 se lunastettiin Suomen ensimmäiseksi Rewilding alueeksi.

Se on ollut turvetuotannossa 1980-2010. 110 hehtaarin kokoisesta alueesta vesipinta-alaa on 60 hehtaaria. Alueelta on tavattu noin 185 lintulajia. Kosteikolla viihtyy myös isoja nisäkkäitä. Linnunsuo on mukana myös useissa kansainvälisissä tukimushankkeissa. ”

Aikamoinen paikka siis.

Rewilding sana opastaululla kiinnitti huomioni ja siitä päädyin nettiin lukemaan mitä se pitää sisällään ja mikä ihme on Selkien Linnunsuo.

Rewilding Europe on soiden- ja metsien ennallistamisohjelma Euroopassa. Tavoitteena saada enemmän tilaa villille luonnolle, vilieläimille sekä luonnon omille proseseille.

KALAKUOLEMAT HAVAHDUTTIVAT PAIKALLISET SELKIEN LINNUNSUOLLA

Selkien Linnunsuo on ollut entinen Vapo Oy.n turvetuotanto alue. Vapo Oy.n toiminta aiheutti kuitenkin niin mittavat ympäristötuhot, että kalat ja pieneliöt alkoivat kuolla Jukajoessa. Tämä havahdutti paikalliset.

Merkillepantavaa uutisissa on se, että poliisi päätti jättää näkemyksensä vuoksi mittavan ympäristötuhon tutkimatta. Yle uutiset 17.02.2012 Kalakuolemia oli ollut tuolloin jo kolme vuotta.

On aina äärimmäisen mielenkiintoista, kun oikeusvaltioksi tituleeratussa maassa voidaan jättää viranomaistaholla huomiotta laki ja perustaa päätös näkemykseen.

Miten se olikaan se kohta, että on todennäköisn syin perusteltua epäillä… ?Tutkinta on vasta tutkinta, poliisi tutkii ja toimittaa oikeudelle tarvittavat tiedot. Ainakin näin sen joskus piti mennä 😀 Ehkä olen ymmärtänyt jotain väärin näin oikeusvaltion kansalaisena vain.

”Vapo korvaa Jukajoen kalakuolemia -Turvetuotantoon myös uusi alue” otsikoi Karjalainen 20.12.2012 Ja oikeusvaltio jatkaa toimiaan. Vapo Oy.n toiminta on siis ollut rikollista ja palkkioksi tästä piittaamattomuudesta ympäristöä, siellä asuvia ihmisiä ja heidän jälkeläisään kohtaan, Oikeusvaltio osoittaa heidän toiminnalleen uuden alueen ja salii heidän jatkaa toimintaansa.

Nämä ovat niitä jatkuvia uutisia joita saa lukea, joka ikinen päivä, useita. Oikeusvaltiossa kävellään kaikkien inhimillisten arvojen yli.

En sano ettemmekö tarvitsisi, jotain teollisuuden alaa. Vika ei ole siinä vaan siinä, että Suomea raiskataan politiikkojen ja suuryritysten yhteistoimesta järjestelmällisesti. Ainoa tavoite on kääriä suuret voitot muutamille osakkeenomistajille.

Järki sanoo ihan ilman vihan tunnetta, että ainoa tapa lopettaa tämä järjettömyys on iskeä sinne mikä on yrityksille rakkainta. Tuottohin.

Nyt ne selviävät ilman sanktioita ja paikalliset ihmiset joutuvat elämään ympäristön tuhojen keskellä. Tämä ilmiö on maailman laajuinen.

No onneksi tällä tarinalla on toinen loppu kuten opastaulusta saimme lukea.

SELKIEN LINNUNSUON KALAKUOLEMAT TUOVAT TOIVON PAREMMASTA HUOMISESTA

Koska näemme nyt historian on merkillepantaavaa se, että paikalliset ihmiset saivat muutoksen aikaan. Heidän aktiiviisuutensa tuoda kalakuolemat esiin sai aikaan muutoksen. Ja tämä on se mihin voimme siirtää katseemme nyt. Toivo paremmasta huomisesta.

Toivo siitä, että me voimme vaikuttaa asioihin alkaen yksilötasolta. Monesti jäämme aivan turhaan kiinni voimattomuuden tunteeseen.

Yleisin argumentti minkä kuulee missä tahansa asiassa on ”No mitä minä voisin yksin tehdä?” Paljonkin vastaan minä tämänkin tarinan innoittamana 😀 Puhu, kirjoita, ota yhteyttä tahoihin, jotka voivat auttaa. Naapureihin, kyläyhdistyksiin, luontojärjestöihin, viranomaistahoihin. Sähköpostilla, viestillä, soittamalla.

Suurin harhaluulomme aina ja kaikessa on se, että ajattelemme olevamme yksin. Meitä on monta miljardia, jotka ajattelemme samoin. Ja silloin, kun me kaikki koemme samoin emme enää ole yksin.

”Kontionlahden linnunsuolle uusi omistaja hehkuttaa Karjalaisen otsikko vuonna 2017. Osuuskunta Lumimuutos, joka on voittoa tavoittelematon tutkimus- ja kulttuurijärjestö osti alueen hollantilaisen Rewilding Europen myöntämällä lainalla”.

Vaikka meillä on tuhansia negatiivisa tarinoita meillä on myös tuhansia positiivisa tarinoita. Meillä on sankareita ja suuria muutoslikkeittä. Miten luulette kaikkien suurten maailmaa mullistaneiden asioiden tapahtuneen? Orjuuden loppuminen? Naisten ääänioikeus? Berliinin muurin sortuminen? vain muutamia esimerkkejä mainitakseni.

On tarvittu yksi ajatus. Yksi ääneen lausuttu lause. Yhden ihmisen voima laittamaan tuon kaiken alulle Ja se on koskettanut miljoonien ihmisten elämää ympäri maailmaa. Miten voimakkaita olemmekaan yksin ja kuinka pysäyttämättömiä meistä tuleekaan yhdessä.

MILLAISTA ON SELKIEN LINNUNSUOLLA VUONNA 2020?

Keväisellä ympäristöni tutustumismatkalla osuin siis parkkipaikan merkille ja uteliaana nousin tutkimaan paikkaa. Lehdet eivät olleet vielä puissa mutta aurinko lämmitti ihanasti. Kuljimme Ullan kanssa pitkin tietä ja huomasimme lintutornin, tulistelu paikan ja puuceen.

Näimme käärmeen jättäneen pieneksi käyneen takkinsa pientareelle ja kuuntelimme huumaantuneena satojen lintujen konserttia.

Toisen kerran lähdin tietoisesti käymään Selkien Linnunsuolla katsomaan miltä siellä näytti elokuisena päivänä. Lintujen konsertti oli vaiennut mutta upea aurinko tuli esiin hellimään kulkijoita. Kävelin ja kuvailin. Nautin olemisesta. Lintujen pyrähdyksistä ja sudenkorentojen lennosta.

Vielä silloin en tiennyt kuinka mittavan taistelun ihmiset olivat käyneet. En tiennyt paikasta mitään.

Seuraavan kerran mennessäni sinne pyhitän ajatukseni ihmisille, jotka ovat tehneet inhimillisen ponnistuksen ja saaneet, jotain kaunista aikaan taistelemalla ympäristönsä puolesta.

Kiitos <3

Vastaa