WORKAWAY, MITÄ IHMETTÄ SE ON?

Workaway, mitä ihmettä se on? Tämä kysymys nousi ensimmäisenä huulilleni, kun ystäväni ehdotti, että voisin mennä Workaway hommiin matkallani.

Istuin Tšekeissä Kryštofovo Údolíssa joltisessakin valuuttakriisissä miettien mitä tehdä, kun muistin ystäväni neuvon. Hän oli ollut pienen tyttärensä kera Workawayerinä Latvialaisella yrttitilalla, jolla hän oli oppinut paljon teen valmistuksesta. Koska minua kiinnostaa myös uusien asioiden oppiminen sain hyvän lisäsyyn tutustua sivustoon. Workaway sivusto on paikka, jossa apua tarvitsevat ihmiset ja majoitusta sekä ruokaa vailla olevat halpa matkailijat euroopassa kohtaavat. Se on tapa säästää matkakuluissa ja harrastaa samalla kulttuurin vaihtoa sekä oppia uusia taitoja. Annat työpanoksena 20-25 tuntia viikossa  (4-5 tuntia päivä) ja saat vastineeksi kolme ateriaa ja majoituksen. Jopa niinä kahtena päivänä viikossa, kun et tee töitä. Minulle suurimmat kulut tulevat yöpymisistä koiran kanssa hosteilleissa taikka hotelleissa. Halpoja huoneita löytäisin kyllä yksin matkustavanakin mukavista paikoista.  Ullan kanssa, joudun aina varaamaan kokonaisen huoneen käyttööni. Koirasta menevä maksu on yleensä huimasti suurempi, kuin oma maksuni.
 
 

Workaway, mita ihmetta se on? Halpa tapa matkustaa pitaa sisallaan vaikka vuohien hoitamista, kuten Pod Smerkemissa, Tšekkoslovakiassa, jonne paadyimme.

 
Loin sivustolle ensin profiilin jonka jälkeen tutustuin rauhassa sivustoon. Siellä on monenlaisia töitä maatilatyöskentelystä aina gallerian rakentamiseen. Taisin nähdä, jopa juna-aseman remonttiapua, jonkun ryhmän etsivän.   Paikkoja on ympäri maailmaa ja sivustolla vieraileekin 4000 ihmistä viikottain. Mitä itse selasin, siellä oli, jopa kilpikonnien pelastusta kaukokohteissa.  Itse etsin tällä hetkellä Euroopan kohteita mutta on hyvä tietää mahdollisuudesta auttaa myös luontoa, jossain sinistäkin sinisemmän meren äärellä.

 

KÄYTÄNNÖN NEUVOJA

Kirjaudu sivustolle Workaway luodaksesi itsellesi profiilin. Siellä voi luoda myös pariskunta profiilin tai ymmärtääkseni ystävä profiilinkin, jos reissaatte yhdessä ystäväsi kanssa.
 Minulle profiilin luominen maksoi 30 euroa, koska matkustan yksin. Huom. sivut ovat englanniksi ja profiilikin luodaan englanniksi. Koska englantini ei ole hyvää olin pelännyt tätä osuutta, jonkin verran. Neuvot olivat kuitenkin selkeät, enkä kokenut ylettömiä vaikeuksia profiilini luomisessa.  Laitoin omaan profiiliini kuvan minusta ja Ullasta. Profiiliin voit kertoa, kuka olet ja mitä taitoja omaat.  Itse laitoin sinne kaikki oleellisiksi katsomani työpaikkani. Ja kertyihän niitä alkaen koe-eläintenhoidosta päätyen siivouksen ja karjakkona olon jälkeen ajo hommin. Olen myös remontoinut yhden hirsistalon aikoinaan ex-mieheni kanssa, joten tämäkin taito oli minusta hyvä mainita. 
 Kerroin myös matkaavani rinkan kanssa seuranani vihikoira Ulla, joten Ullan pitää myös olla tervetullut niihin paikkoihin mihin minäkin menen.
 Mainitsin halustani oppia englantia ja olevani kiinnostunut oman ruuan kasvattamisesta ja yrteistä. Lähetin useita viestejä 100 kilometrin säteellä oleville heti apua tarvitseville henkilöille joiden ilmoitus vaikutti kutsuvalta tai mahdolliselta minulle Ullan kanssa. Sain jokaiseen kyselyyni vastauksen ja se yllätti minut koska olin ajatellut, että olisi vaikea saada paikkaa. Mutta ilmeisesti avun tarve on todella konkreettinen ihmisillä, jotka ovat sinne ilmoituksen laittaneet.
 Valitsin minulle sopivan paikan päivämäärän mukaan. 

Workaway,mitä ihmetta se on? Matkailessani halvalla opin uusia taitoja, kuten villan pesua. Pod Smerkem, Tšekkoslovakia

MITÄ ODOTTAA?

 En oikein tiennyt mitä odottaa. Olin menossa vieraiden ihmisten kotiin työskentelemään ja silti jakamaan myös arkeani heidän kanssaan.
 Jännitti hiukan uusien ihmisten tapaaminen, vaikka nykyään en enää olekaan niin ujo, kuin ennen. Vastaanotto oli kuitenkin mukava ja pian huomasinkin olevani todella osa pienen perheen arkea.  Äiti hoiti puolitoistavuotiasta poikaa sekä kolme vuotiasta tytärtä. Siinä ohessa suuria kasvitarhoja tavoitteena kasvattaa oma ruokansa sekä kukkia myyntiin. Isä oli arkeologi, joka teki kivitöitä tilauksesta museoihin ja kävi kutsuttuna luennoimassa yliopistoissa.  Hän lypsi kanssani vuohet aamuisin. Teki kivitöitä päivät pitkät ja iltaisin pumppasi vettä kasvimaalle. Joten voitte kuvitella, että apu oli todella tarpeen heille. Minulla oli oma mökki Ullan kanssa ja ensimmäinen tehtävä olikin tehdä sänky.
 Oikeastaan modifioida se.  He olivat ostaneet sängyn, johon rimat olivat liian kapeat. Joten sänky piti sahata kahtia, poistaa noin 10 cm ja sitten liittää hiukan pienempänä yhteen.

Siellä ollessani myös suojasin hirsimökin ulkopinnoituksen pintakäsittelyaineilla. Kitkin kasvimaalla. Levitin vuohen ulostetta kasveille. Pesin villaa. Nypin villaa. Tiskasin, lakaisin.
 Eräänä päivänä madotimme isännän kanssa kaikki lampaat ja vuohet. Se oli todella hullun kilipäinen päivä.  Työntelin vauvan vaunuja metsikössä parin tunnin lenkeillä, jotta äiti sai rauhassa kitkeä. Istutin kasveja. Sain myös viimeisenä päivänäni tilaisuuden tehdä omat kivityökaluni isännän opastuksella.  Viikon siellä oli samaan aikaan kanssani myös toinen Workawayer. Saksalainen nainen, joka oli liikkeellä asuntovaunulla kahden poikansa, kymmenen vuotiaan sekä kaksitoista vuotiaan kanssa. Oli ihana tutustua heihinkin.                                        

                                               MACIEJOWIEC KYLÄ PUOLASSA

 Olin sopinut tulevani Puolaan seuraavaksi ja saavuin tänne viis päivää sitten.
Täällä oli samaan aikaan nuori workawayer USA,sta mutta hän lähti sunnuntai iltana kohti Berliiniä.
 Perheeseen kuuluu kolme lasta. Toistaiseksi olen pitänyt seuraa nuoremmille lapsille 12v sekä 5v. Tiskannut, lakaissut, kitkenyt, siivonnut vierashuoneita, poistanut pusikoita rinteestä, maalannut lastenhuoneen seinän, huolehtinut pyykeistä.
 Heillä on myös bed and breakfast majoitusta, joten talossa on aika vilske vieraineen. Meillä on kaunis huone täällä ja omaa ”rauhaa” saan, kun suljen oven. Perheen äänet kuuluvat oven takaa selvästi.
 Minulla on ollut hiukan sopeutumista, koska asuin niin monta vuotta yksin. Tosin on mukavaakin olla yhtäkkiä osa isompaa kokonaisuutta.
 Perheen nuorin, pieni hurmuri poika, osaa muutaman sanan englantia ja halailee estottomasti. Nimekseni on tullut Polka. ”Polka Loooook  loooook Polka Loook. Bye bye Polka. Whaaaaaaaat Polka?” Kaikuu heleällä lapsen äänellä.
 Yritin ensin alkuun sanoa, että nimeni on Riikka-Lea mutta itsepäisesti hän on sitä mieltä, että olen Polka. Puolassa voin siis olla Polka. Vapaa aikana kirjoitan, maalaan tai lenkkeilen Ullan kanssa. Edellisessä paikassa kävin junalla kaupungissa, Librecessä, sekä päivä retkellä toppaamassa Smerkem vuoren. Ilahduttavaa näissä paikoissa on se, että ne ovat lähellä luontoa pienissä kylissä ja pääsen todella katsomaan sitä aitoa elämää toisessa maassa. Olen osa arkea ja silti irrallinen. Yleensä on hyvä sopia ennakkoon, kuinka kauan on mutta täällä sovimme, että katsomme, miten lähtee sujumaan.
 Tämä antaa minulle myös vapauden lähteä, jos meno jalkaa alkaa kuristaa. Tsekeissä se tuli pahana yllätyksenä minulle. Minulla oli vielä viikko jäljellä sovittuun poistumispäivään, kun tajusin että halusin jo lähteä.
 Kulkemisen halu oli niin voimakas, että se näkyi minusta päällepäin,vaikka teinkin työni hyvin. Oli todella vaikeaa olla siellä ne loput neljä päivää. Oli silti helpottavaa, että haluni kulkea tuli niin voimakkaasti esiin siellä. Nyt osaan varautua siihen paremmin.
 Kun tuuli kääntyy ja tuo kutsun tullessaan osaan heittää rinkan olalleni ja lähteä eteenpäin katsomatta taakseni.   

Workaway, mita ihmetta se on? Vaikka matkaileekin halvalla se ei silti poista pois tavoitteita ja unelmia. Smerkem vuoren toppauksen jälkeen alkoi laskeutuminen vihikoira Ullan kera.

Artikkelia päivitetty luettavampaan muotoon 01.05.2020

Lisää luettavaa ja vinkkejä mainitsemistani paikoista. olkaa hyvä 🙂

POD SMERKEM    (Alla Smerkem vuoren )    

MITEN SITOUTUA ELÄMÄNMUUTOKSEEEN? (pohdintoja Maciejowiecissa)

   PALATSIN SALAISUUDET                

,

.

  

4 kommenttia artikkeliin “  WORKAWAY, MITÄ IHMETTÄ SE ON?”

  1. En ole minäkään tästä ennen kuullut, mutta ilolla lueskelen sinun matkastasi ��
    Pidä ittes naisena, ikävä on mutta kuullaan sinusta edes jotain,se on hyvä! Turvallista ja nautinnollista reissua.

  2. Kiitos Marja <3 Varmasti pidän ja ikävä on minullakin <3 silti olisi vielä niin paljon nähtävää ja opittavaa. On ihana saada vinkkejä kokeneemmilta matkailijoilta. Kiitos Varvulle tästäkin vinkistä 🙂

Vastaa